Camere implantabile
Camerele implantabile sunt un sistem de tip Port-a-Cath (PAC), se monteaza sub piele in cadrul unei interventii chirurgicale simple cu anestezie locala, iar riscurile sunt minime, pacientul fiind externat in aceeasi zi.
Aceste camere au avantajul ca se ascund complet sub tegumente fixandu-se de aponevroza muschiului mare pectoral si in felul acesta cateterul nu este vizibil deloc la nivelul pielii.
Porturile sunt formate dintr-o camera conectata la un cateter venos central si se utilizeaza in cazul tratamentelor care presupun injectari frecvente, ce conduc in final la distrugerea venelor pacientilor. Chimioterapia este un tratament complex si dificil, ce poate afecta atat sistemul venos periferic, cat si pielea sau tesutul muscular al pacientilor oncologici. Dispozitivele de tip port-a-cath vin in intampinarea nevoilor celor ce urmeaza sedinte de chimioterapie, fiind o solutie prin care medicamentele sunt administrate rapid si eficient prin intermediul sistemului circulator, cu un minim de disconfort pentru pacient.
Acces vascular prelungit pentru:
- Cure citostatice
- Medicatie intravenoasa
- Administrare fluide i.v.
- Aministrare sange
- Administrare hrana parenterala
- Recoltare analize
- Contrast
Avantaje:
- Pentru uz INTERMITENT ani de zile
- Si pentru pacienti mai putin responsabili
- Risc scazut de infectie
- Mult mai cosmetice
Dezavantaje:
- Procedeu chirurgical de implantare
- Procedeu chirurgical de scoatere
- Spalate lunar
- Daca nu functioneaza se repara greu – alt procedeu